Regulácia podlahového kúrenia je spôsob, ako zvýšiť tepelnú pohodu a znížiť účty za kúrenie

Tipy   |   14.06.2024

Racionálne rozloženie teploty v miestnostiach, energetická efektívnosť, funkčnosť a možnosť slobody interiérového dizajnu sú len niektoré z mnohých výhod inštalácie podlahového kúrenia vo vašej domácnosti. Aby však takáto inštalácia priniesla v praxi citeľný tepelný komfort a znížila spotrebu energie, je najdôležitejšie správne vyregulovanie celého systému. Čím a ako regulovať podlahové kúrenie?

Teplota prívodu podlahového kúrenia

Jedným z najdôležitejších parametrov, ktorý je nutné pri podlahovom vykurovaní nastaviť, je vstupná teplota vody zásobujúcej systém. Vhodné nastavenie umožňuje chrániť podlahu pred poškodením a zabezpečiť správny odvod tepla do miestností. V tomto smere by sme nemali prekročiť prípustnú, stanovenú hodnotu 35°C. Vyššia teplota prívodu neznamená len riziko poškodenia systému, ale aj väčšie tepelné straty, ktoré sa premietajú do vyšších účtov a horšej tepelnej pohody členov domácnosti.

I1m

REGULÁCIA VSTUPNEJ TEPLOTY VODY
PRE DVA NAJČASTEJŠIE VARIANTY PODLAHOVÉHO KÚRENIA

  1. Podlahové kúrenie v celom dome
    Nastavte príslušné parametre na regulácii zdroja tepla. V podstate celý inštalácia je napájaná vodou s rovnakou teplotou.
  2. Zmiešaný systém (radiátory + podlahové kúrenie)
    Je potrebné nainštalovať zmiešavací ventil, ktorý zníži teplotu v okruhu podlahového vykurovania. Teplota sa zníži zmiešaním privádzanej vody zo zdroja tepla s chladnejšou, ktorá sa vracia zo spiatočky. Výsledná teplota miešania studenej a teplej vody je určená nastavením ventilov.

Regulácia zmiešavacieho ventilu sa používa na riadenie činnosti ventilu c. Najdôležitejšie funkcie regulácie EU-I-1m:

  • Riadenie troj- alebo štvorcestného ventilu
  • Ovládanie chodu čerpadla
  • Schopnosť riadiť dva ďalšie ventily pomocou prídavných modulov I-1m
  • Možnosť pripojenia internetového modulu EU-505 alebo WIFI RS a správa cez webovú aplikáciu eModul.eu
  • Ochrana teploty spiatočky
  • Počasie a týždenná kontrola
  • Spolupráca s regulátormi kotlov s RS komunikáciou, inštalatérskymi reguláciami a podlahovými zónovými reguláciami

Použitie zmiešavacieho ventilu v inštalácii a jeho šikovné riadenie pomocou vhodnej regulácie je spôsob, ako dodať podlahovému kúreniu teplotu na prijateľnej úrovni, aj v prípadoch keď je v obehu vodou s vyššou teplotou (priamo z radiátorovej inštalácie).

Regulácia pracuje nasledovne: Snímač umiestnený na prívode do podlahovej inštalácie meria teplotu prívodnej vody. Ak je daná teplota je príliš vysoká, termostatický ventil sa zatvára, čo spôsobí zvýšenie prietoku spiatočky z inštalácie. Tak sa prívod ochladzuje. V prípade, že snímač zaznamená alarmovú teplotu, zastaví sa čerpadlo. Ak je teplota nameraná snímačom príliš nízka, postup je opačný. Termostatický ventil sa otvára, čo spôsobí, že sa do prívodného potrubia vráti menej chladnej vody. Prívod sa oteplí.

Teplota prívodu a vonkajšia teplota

Myslime na to, že jednoduché udržiavanie teploty prívodu v normálnych medziach ani zdaľeka nemusí zabezpečiť optimálny tepelný komfort. Teplotu prívodu musíte flexibilne prispôsobiť aj vonkajším podmienkam. Pri silných mrazoch budú odporúčané vyššie teploty prívodu do systému podlahového vykurovania. Ale vyššia teplota v prechodnom období povedie k prehrievaniu miestností, čo má za následok energetické straty a diskomfort. Výberom a následnou úpravou ekvitermickej krivky sa zabezpečí vhodné prispôsobenie teploty prívodu externým teplotám.

Systémové centrálne riadenie podlahového kúrenia , t.j. teplota dokonale prispôsobená vašim potrebám

Ďalším kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim účty a tepelnú pohodu podlahového vykurovania je regulácia izbovej teploty. Príjemné teplo v miestnostiach s podlahovým kúrením je možné zabezpečiť vhodným manažmentom vykurovania. Riadiace systémy vodného podlahového vykurovania môžu komunikovať s vykurovacím zariadením tradične, pomocou drôtového pripojenia alebo bezdrôtovo. Je dôležité, aby tieto systémy boli užívateľsky prívetivé a bezpečné.

Základné prvky efektívne fungujúceho systému riadenia podlahového vykurovania od TECH Controllers sú:

  • Regulácia termostatických pohonov – centrálny panel riadiaci činnosť zariadení inštalovaných v konkrétnych miestnostiach.
  • Snímače teploty alebo izbové termostaty, ktoré umožňujú udržiavať rôzne teploty v miestnostiach v závislosti od našich potrieb.
  • Termoelektrické pohony na ovládanie termostatických ventilov v rozdeľovačoch (napr. STT-230/2 M). Otvárajú alebo zatvárajú prívod vody do vykurovacích slučiek v závislosti od signálu vysielaného snímačmi teploty a termostatmi.

Ako to funguje?

V závislosti od teploty v miestnosti (príliš nízka alebo príliš vysoká), regulátor teploty vyšle signál do riadiacej dosky. Centrálna jednotka zase aktivuje termoelektrické pohony, ktoré sú namontované na rozvádzači. Tým sa uzavrie alebo otvorí vykurovacia slučka. Jednoducho použiteľný ovládací panel zaisťuje funkčnosť a efektivitu celej inštalácie. Po dosiahnutí požadovanej teploty vo všetkých miestnostiach regulátor vypne zdroj tepla, čím sa zabráni nadmerným stratám tepla a energie.

Rozlišovanie teplôt v rôznych miestnostiach v dome je súčasťou myšlienky obozretného hospodárenia s teplom. Možno tak znižovať náklady na vykurovanie pri zachovaní každodenného komfortu.

Možnosti ovládania izbovej teploty s podlahovými reguláciami od TECH Controllers

  • Nastavenie individuálnych teplôt pre rôzne zóny v dome (4, 8, 10, až 32 zón v závislosti od zvoleného modelu)
  • Schopnosť plánovať nastavenia vopred pomocou špeciálnych týždenných harmonogramov
  • Plná kontrola a zmena parametrov mimo domova, vďaka modernej aplikácii eModul
  • Možnosť zohľadnenia zmien vonkajšej teploty pri regulácii (po zakúpení a aktivácii externého snímača)
  • Flexibilný výber zariadení podľa potrieb a preferencií používateľov (drôtové a bezdrôtové systémy, snímače teploty a rôzne modely izbových termostatov, rozličné modely termoelektrických pohonov)

Hydraulická regulácia podlahového kúrenia ako riešenie pre nevykurované miestnosti

Rôzne miestnosti v dome majú rôzne požiadavky na vykurovanie, čo sa premieta do rôznych dĺžok okruhov podlahového vykurovania a rôzneho hydraulického odporu. Teplotu podlahy je možné regulovať ukladaním potrubia vo vzdialenosti 10 až 30 cm (v závislosti od priemeru potrubia, tepelných strát v miestnosti alebo typu podlahy), ako aj vyrovnávaním prietokov pre jednotlivé okruhy. Inými slovami, každým vykurovacím okruhom by mala prúdiť voda so špecifickým prietokom podľa požadovaného tepelného výkonu. Na tento účel slúžia ventily regulujúce hydraulický odpor jednotlivých vodných okruhov. Veľmi praktickým riešením je použitie rozdeľovača vybaveného ventilmi. Presná regulácia je možná vďaka prietokomerom, ktoré je možné pripojiť k podlahovému rozdeľovaču. Prietoky možno hodnotiť na základe údajov prietokomeru. Manuálna hydraulická regulácia zahŕňa zníženie prietoku vody v slučkách s najkratším odporom a súčasné zvýšenie prietoku v najdlhších slučkách s najvyšším hydraulickým odporom. Cieľom je dosiahnuť, čo najvyšší prietok vody v najdlhších slučkách a znížiť v najkratších.

Spustenie systému podlahového vykurovania po letnej prestávke

Účinnosť podlahového systému závisí aj od jeho prevádzky. Leto je skvelý čas na údržbu vášho systému, najmä ak ho používate už dlho.

Predtým, ako zapnete podlahové kúrenie po letnej prestávke:

  • Odvzdušnite systém
    Vzduch, ktorý sa hromadí vo vykurovacích vetvách, môže výrazne
    spomaliť alebo dokonca zabrániť rovnomernému ohrevu podlahy.

  • Skontrolujte tlak vody v inštalácii
    Príliš nízky tlak vody v inštalácii je znakom toho, že je potrebné doplniť
    vodu.

  • Prezrite pripojenie vykurovacích obvodov k rozdeľovaču pre prípad výskytu netesností
    Prítomnosť charakteristických škvŕn je znakom toho, že spoj zlyháva. Potrebné opravy, by sa mali vykonať pred príchodom prvých chladných dní.

Ak sa systém používa dlhší čas, je tiež dobrým zvykom prepláchnuť podlahové kúrenie. Je to spôsob, ako sa zbaviť rôznych druhov usadenín hromadiacich sa vo vnútri potrubia a zvýšiť jeho účinnosť počas sezóny.

Ako vyregulovať podlahové kúrenie - zhrnutie

  1. Nastavte teplotu prívodu podlahového vykurovania maximálne na 35°C.
    • Zmiešavací ventil a príslušný regulátor udržujú prívodnú teplotu na vhodnej úrovni, aj keď je voda v radiátorovom systéme ohrievaná na vyššie teploty.
  2. Prispôsobte teplotu prívodu vonkajším podmienkam.
    • Počas mrazov by sa mala prívodná teplota zvýšiť a v prechodnom období znížiť tak, aby sa zabránilo prehrievaniu miestností a stratám energie.
    • Pomocou ekvitermickej krivky môžete dokonale prispôsobiť výstupnú teplotu vonkajšej teplote.
  3. Využite individuálne ovládanie v jednotlivých miestnostiach - Zónovú reguláciu.
    • Na nastavenie teplôt v jednotlivých miestnostiach podľa individuálnych potrieb sa oplatí použiť riadiace systémy podlahového vykurovania (centrálnu jednotku, snímače teploty alebo izbových termostaty a termoelektrické hlavice).
  4. Zabezpečte rovnomerný ohrev hydraulickým vyregulovaním.
    • Dĺžka vykurovacích okruhov a hydraulický odpor by mali byť prispôsobené rôznym miestnostiam v dome, aby sa teplo distribuovalo rovnomerne v jednotlivých okruhoch.
  5. Pred spustením po letnej prestávke vykonajte údržbu systému.
    • Pred zapnutím podlahového kúrenia po letnej prestávke je potrebné vykonať údržbu systému. Vrátane prepláchnutia podlahového kúrenia, aby sa odstránili usadeniny a zvýšila sa efektivita prevádzky.

Regulácia podlahového kúrenia je spôsob, ako ušetriť

Podlahové kúrenie umožňuje dosiahnuť vysoký tepelný komfort a zároveň znížiť účty za vykurovanie. Vodné podlahové vykurovanie znamená nižšie náklady na údržbu domu, odstránenie príčin vlhkosti a vysoký tepelný komfort. Chyby vo fáze inštalácie alebo nesprávne nastavenie inštalácie majú za následok poruchy počas prevádzky, ktoré môžu viesť k nedokúreniu alebo prehriatiu miestností. Preto je veľmi dôležité regulovať teplotu vykurovacieho média, regulovať prietoky (hydraulická regulácia) a vhodne upravovať teplotu v miestnosti. Splnenie poslednej podmienky zaručia moderné zónové regulácie podlahového kúrenia. Dodržanie všetkých pravidiel týkajúcich sa samotnej pokládky a montáže regulácie podlahového kúrenia Vám umožní vychutnať si úplný tepelný komfort.

Sugerowane produkty

EU-L-4 WiFi
Regulácia drôtových a bezdrôtových pohonov ventila pre podlahové a radiátorové vykurovanie.
EU-L-4 WiFi
EU-L-5s
DRÔTOVÝ REGULÁTOR PRE TERMOELEKTRICKÉ POHONY (8 ZÓN)
EU-L-5s
EU-L-8e
BEZDRÔTOVÝ REGULÁTOR PRE TERMOELEKTRICKÉ POHONY (8 ZÓN)
EU-L-8e
EU-L-9r
DRÔTOVÁ ZÓNOVÁ REGULÁCIA TERMOSTATICKÝCH VENTILOV (8 ZÓN)
EU-L-9r
EU-L-10
DRÔTOVÁ ZÓNOVÁ REGULÁCIA TERMOSTATICKÝCH VENTILOV (10 ZÓN)
EU-L-10

Sadzba alebo Akcia

Svoj komentár

- povinné pole

Komentáre

Žiadne komentáre