Zónová regulácia podlahového kúrenia – čo sa oplatí vedieť?

Tipy   |   16.07.2024

Podlahové kúrenie je veľmi pohodlný a efektívny systém pre vykurovanie domu alebo bytu. Príjemné teplo, šíriace sa po priestore od podlahy, žiadne radiátory či iné viditeľné prvky vykurovacieho systému a v neposlednom rade nižšia spotreba energie – kto by to nechcel vyskúšať? Na získanie takéhoto množstva výhod je však potrebné naplánovať systém riadenia vykurovania. Zónová regulácia podlahového kúrenia je určite jedným z najlepších riešení. Čo o tom treba vedieť?

V skratke:

  • Obyvatelia domov a bytov sa rozhodnú pre inštaláciu podlahového vykurovania, okrem iného: z dôvodu nižších nákladov na vykurovanie, vyššieho komfortu bývania či zvýšenej hodnoty nehnuteľnosti.
  • Podlahové kúrenie a príslušný systém zónovej regulácie sú dokonalou kombináciou, ktorá vám umožní optimalizovať prevádzku zdroja tepla a tým znížiť energetické výdavky vašej domácnosti.
  • Pri plánovaní systému riadenia podlahového vykurovania sa oplatí brať do úvahy technologické vymoženosti, ako je možnosť spravovať reguláciu pomocou mobilnej aplikácie alebo funkcia inteligentného učenia zariadenia.
  • Pri výbere riadiaceho systému podlahového vykurovania sú neoceniteľné dobré rady odborníka – zvolená regulácia ovplyvní komfort používania aj financie.

Obsah:

Prečo podlahové kúrenie?
Podlahové kúrenie, zónová regulácia a úspora – ako to funguje?
Tepelná zotrvačnosť a výber regulátorov
Inteligentný systém automatizácie a riadenia budovy – čo to znamená?
Elektrické a vodné podlahové kúrenie – ako regulovať?
Využite odborné poradenstvo!

Prečo podlahové kúrenie?

Tu sú najdôležitejšie dôvody, prečo sa obyvatelia domov a bytov tak často rozhodujú pre inštaláciu tohto vykurovacieho systému:

  • nižšie náklady na vykurovanie,
  • rovnomerné rozloženie tepla v miestnosti,
  • menšia cirkulácia vzduchu a prachu,
  • zvýšenie hodnoty bytu,
  • estetické hľadisko,
  • komfort ovládania systému.

Kľúčom k úspechu je v tomto prípade vhodný systém riadenia tepla. Podlahové kúrenie a zónová regulácia sú optimálnou kombináciou, vďaka ktorej dosiahnete najlepšie (ekonomické) výsledky a zároveň si vychutnať pohodlie v rámci jednoduchosti každodenného používania. Preskúmajme, čo by sme mali o tomto systéme vedieť.

Podlahové kúrenie, zónová regulácia a úspora – ako to funguje?

Zónová regulácia, ktorá dobre spolupracuje so zdrojom tepla, umožňuje skutočne znížiť náklady na vykurovanie. Ako je to možné? Inštalácia samostatných ovládačov vo všetkých miestnostiach umožňuje mierne znížiť teplotu na miestach, kde trávite najmenej času, ako aj v čase, keď nie ste doma. Zníženie teploty vo vybraných miestnostiach a časoch aj o 1-2°C pri zachovaní plného komfortu mesačne v závislosti od oblasti vám pomôže ušetriť pomerne značné sumy. Podlahové kúrenie navyše najskôr umožňuje vykurovať podlahovú plochu, ktorá nemusí byť vykurovaná klasickými radiátormi. Vďaka tomu je teplo v miestnosti rozložené rovnomerne a komfortná teplota môže byť o niečo nižšia, čo sa premieta aj do úspor.

Vykurovací systém a rozloženie teploty v miestnosti

Vykurovací systém a rozloženie teploty v miestnosti

Tepelná zotrvačnosť a výber regulátorov

Na rozdiel od radiátorového vykurovania sa systém podlahového vykurovania vyznačuje vysokou tepelnou zotrvačnosťou, teda pomalou reakciou na zmeny teploty. Čo to znamená? Predtým, ako sa teplo generované podlahovým potrubím alebo elektrinou dostane do miestnosti, musí najprv zahriať betón a vrstvu podlahy. Zohriatie podlahy zaberie dlhší čas, a taktiež podlaha zostane teplá dlho po vypnutí zdroja tepla.

Inteligentný systém automatizácie a riadenia budovy – čo to znamená?

Dôležitými aspektmi pohodlia pri riadení budovy (v kontexte podlahového vykurovania) sú aj možnosti jeho ovládania prostredníctvom mobilnej aplikácie a inteligentná funkcia učenia softvéru. Ovládanie systému vykurovania z mobilnej aplikácie je neoceniteľný komfort. Akékoľvek nastavenia je u nás možné na diaľku priebežne upravovať a celý systém je možné zablokovať, aby sa nezmenili predtým uložené harmonogramy, či teploty. Pri zapnutej funkcii Optimum Start vo vybraných reguláciách sa zariadenie na základe získaných údajov a pomocou učiaceho algoritmu v priebehu niekoľkých dní naučí, ako rýchlo a efektívne prejsť z ekonomickej teploty na komfortnú teplotu v danej miestnost

Elektrické a vodné podlahové kúrenie – ako regulovať?

V prípade elektrického podlahového vykurovania sa regulátor so snímačom teploty pripájajú na podlahovú vykurovaciu rohož. Tu stojí za zváženie aj inštalácia snímača teploty podlahy, ktorý obmedzuje prevádzkovú teplotu vykurovacieho systému, čím sa zabráni prehrievaniu podlahy. Pokiaľ ide o vodné podlahové vykurovanie, zónová regulácia funguje nasledovne:

Ako funguje ovládanie vodného podlahového kúrenia?

Ako funguje ovládanie vodného podlahového kúrenia?

Centrálna jednotka zohľadňuje nastavenú teplotu v miestnosti → snímač teploty rozpozná príliš nízku alebo príliš vysokú teplotu → informácia o potrebe zapnutia alebo vypnutia kúrenia sa prenáša do centrálnej jednotky → centrálna jednotka zapne resp. vypnite servopohony s vykurovacím zariadením a obehovým čerpadlom → vykurovacia slučka je otvorená alebo zatvorená.

Využite odborné poradenstvo!

Ak ste sa rozhodli pre inštaláciu podlahového vykurovania, výber vhodného systému riadenia podlahového vykurovania je ďalším, nemenej dôležitým krokom. Dobré rozhodnutie vám umožní nielen ušetriť, ale aj užívať si najvyšší možný komfort života vo vašom dome či byte. Preto, ak máte akékoľvek otázky alebo potrebujete poradiť, špecialisti TECH Controllers sú tu, aby vám pomohli. Kontaktujte nás telefonicky, e-mailom alebo nás navštívte osobne v sídle spoločnosti.

Sadzba alebo Akcia

Svoj komentár

- povinné pole

Komentáre

Žiadne komentáre