ANALÝZA ÚČINNOSTI SYSTÉMU AUTOMATICKÉHO RIADENIA RADIÁTOROVÉHO VYKUROVANIA

17.06.2023

ANALÝZA

ÚČINNOSTI SYSTÉMU AUTOMATICKÉHO RIADENIA RADIÁTOROVÉHO VYKUROVANIA

VÝSKUMNÁ SPRÁVA NA PRÍKLADE ŠTUDENTSKÉHO DOMU


Štúdia vznikla v spolupráci so zamestnancami Vedecko-technologickej univerzity AGH v Krakove. Výskum realizovalo Centrum pre trvalo udržateľný rozvoj a ochranu energie Vedecko-technologickej univerzity AGH v Miękinii v spolupráci s Geosynoptickou spoločnosťou GEOS. Uvedená správa vznikla na základe vykonaného výskumu.

 

Kľúčové parametre a všeobecné informácie

V štúdii bolo kľúčové určiť účinnosť vykurovacieho systému, ktorý bol vybavený automatickým systémom riadenia s bezdrôtovými elektrickými servopohonmi inštalovanými v systéme radiátorového vykurovania, vo vzťahu k účinnosti systému riadeného pomocou klasických, ručne ovládaných radiátorových hlavíc.

Výskumnou plochou boli dve rovnaké vykurovacie stúpačky budovy internátu „Strumyk“. Obdobie realizácie predstavovalo 13 týždňov – od 18. januára 2021 do 18. apríla 2021.

 

Komponenty základného automatického systému riadenia radiátorového vykurovania:

  • Hlavné zariadenie na ovládanie systému (aktuálne dostupné modely sú: Sinum, WiFi 8S, WiFi 8S mini, EU-16S WiFi),
  • Bezdrôtové elektrické pohony STT-868 alebo STT 869 (voliteľné),
  • Termostaty alebo izbové snímače.

 

Najdôležitejšie oblasti výskumu

Realizovaný výskum bol zameraný na zistenie účinnosti automatického systému riadenia radiátorového vykurovania. Na základe meraní boli určujúce tieto informácie:

  • Týždenná a sezónna spotreba tepla na dvoch rovnakých vykurovacích stúpačkách (na základe stavov snímačov teploty).
  • Teplota vonkajšieho vzduchu za celé obdobie analýzy (na základe údajov získaných z meteorologickej stanice umiestnenej 500 m od budovy).
  • Stupeň otvorenia okna v daných stúpačkách vykurovania (na základe informácií zo snímačov otvorenia okna).
  • Izbová teplota.
  • Stupeň otvorenia bezdrôtových elektrických pohonov.

 

Spotreba energie počas celého obdobia analýzy

Priebeh týždennej spotreby tepla pre jednotlivé stúpačky vykurovania v porovnaní s priemernou teplotou atmosferického vzduchu je uvedený v tabuľke nižšie. Platí, že najvyššia spotreba energie bola vtedy, keď bolo vonku najchladnejšie. Naopak najnižšia spotreba bola v teplejších obdobiach. V obdobiach s vyššími vonkajšími teplotami si môžete všimnúť veľmi vysokú úsporu energie dosiahnutú v stúpačke obsluhovanej automatickým systémom riadenia radiátorovým vykurovaním v porovnaní s porovnávacou stúpačkou (graf nižšie). Vo vykurovacej stúpačke s inštalovaným automatickým systémom riadenia radiátorovým vykurovaním bola priemerná priestorová teplota v rozmedzí 22-23°C.

Stupeň spotreby energie v závislosti od stupňa otvorenia okna

V porovnávacej stúpačke, kde nebola nainštalovaná automatizácia riadenia, bola teplota v miestnostiach v priemere o 1,5 stupňa vyššia. Prehrievanie miestností v porovnávacej vertikále malo za následok dlhšie časy vetrania miestností (vyjadrené faktorom otvorenia okna). Tam, kde boli inštalované klasické termostatické hlavice, bolo teplo do miestnosti dodávané aj napriek otvorenému oknu. To malo zas svoje dôsledky v podobe vyššej spotreby tepla.

Reálne úspory

Zo zozbieraných údajov jednoznačne vyplýva, že inštalácia automatického systému riadenia radiátorovým vykurovaním prispela k úspore tepla približne 56 %. Veľmi dôležitý vplyv na výsledok malo vetranie miestností počas prevádzky vykurovacieho systému v porovnávacej stúpačke. Dlhodobé ponechanie plne otvorených manuálnych termostatických hlavíc pri otvorených oknách vytváralo zbytočné tepelné straty. Ďalším problémom sledovaným pri porovnávacej stúpačke bolo prehrievanie miestností na teploty nad dosiahnutú tepelnú pohodu. Vďaka použitiu automatizácie bol problém vyriešený, čo potvrdzujú údaje zo stúpačky obsluhovanej automatickým systémom riadenia radiátorovým vykurovaním.

 

Dva hlavné problémy vyriešené inštaláciou automatického systému riadenia radiátorového vykurovania

  • Prehrievanie miestností - udržiavanie teploty na primeranej komfortnej úrovni bolo možné vďaka bezdrôtovým elektrickým pohonom.

Energetické straty súvisiace s vetraním miestností – po inštalácii snímačov otvárania okien došlo k výraznému zníženiu nákladov na vykurovanie.

Úspora vďaka automatického systému riadenia radiátorového vykurovania

Realizovaný výskum jednoznačne dokazuje, že použitie systému automatizácie riadenia radiátorového vykurovania v budovách prináša skutočné úspory z hľadiska spotreby energie. Analýza ukazovateľov z obdobia 13 týždňov (január až apríl roku 2021) to potvrdzuje. Z údajov vyplýva, že dosiahnuté úspory dosiahli úroveň 55,8 % v porovnaní s nákladmi, ktoré bolo potrebné vynaložiť v miestnostiach bez nainštalovanej automatizácie.

Účinnosť potvrdená výskumom

Montáž systému automatizácie riadenia radiátorového vykurovania je moderným a predovšetkým efektívnym riešením problémov s prehrievaním miestností a vysokými účtami za kúrenie. Úspory možno dosiahnuť jeho inštaláciou doma, v školách, hoteloch alebo iných komerčných priestoroch.

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako systém funguje, kontaktujte nášho obchodného zástupcu v regióne alebo špecialistu pre hotelové systémy.

Radi by sme poďakovali vedeniu a zamestnancom študentského kampusu AGH za to, že nám umožnili uskutočniť výskum účinnosti vykurovacieho systému radiátorov.

Sadzba alebo Akcia

Svoj komentár

- povinné pole

Komentáre

Žiadne komentáre