Elektronický generátor ozónu TECH Controllers – ako pracuje a k čomu slúži?

25.05.2020

V kanceláriách a bytoch sa vo vzduchu nachádza mnoho alergénov, čo môže viesť k vážnym ochoreniam. Riešením tohto problému je generátor ozónu. Zariadenie OTS-15 TECH Controllers je určené na ozonáciu miestností, ako aj na dezinfekciu a odstránenie nepríjemných zápachov. Zistite, ako to funguje a aké výhody má použitie ozonátora vzduchu.

Čím je a ako pracuje generátor ozónu?

Je to mechanicko-elektrické zariadenie, v ktorom sa v dôsledku elektrických výbojov vytvára ozón. Veľkou výhodou riešenia je skutočnosť, že privádzaným plynom je okolitý vzduch. Ozonátor sa môže používať v interiéri alebo v aute.

 

Generátor ozónu OTS-15 od spoločnosti TECH Controllers sa používa na sanitárne účely (udržiavanie hygieny) v domácnostiach, kanceláriách a kancelárskych priestoroch. Môže sa použiť na:

  • dezinfekciu (odstránenie baktérií, vírusov a húb),
  • elimináciu alergénov (roztočov, peľu, zárodkov plesní),
  • odstraňovanie plesní (plesní zo stien a podláh),
  • odstránenie zápachu (cigarety, zatuchlina, hniloba).

Ako sa vytvára ako pracuje ozón?

Počas prevádzky zariadenia sa molekula dvojatómového kyslíka rozpadá na dve jednoatómové molekuly kyslíka, ktoré sa viažu na dvojatómovú molekulu. To vytvára molekulu s troma atómami nazývanú ozón. Ozón má baktericídne vlastnosti a je vysoko účinný voči všetkým baktériám, vírusom, plesniam a iným mikroorganizmom. Vyskytuje sa prirodzene v zemskej atmosfére a chráni nás pred ultrafialovým žiarením, ktoré sa dostáva na jeho povrch.

Použitie zariadenia

Generátor ozónu OTS-15 je zariadenie, pomocou ktorého je možné rýchlo a efektívne odstrániť rôzne živé organizmy, ako sú zárodky plesní a húb, ako aj roztoče, vírusy a nepríjemné pachy. Vďaka ozonátoru sa vzduch čistí bez použitia chemických prostriedkov a umelých vôní. Ozonátor tiež umožňuje vzduchu zbaviť sa rôznych látok, ktoré sú súčasťou dymu alebo iných škodlivín znečisťujúcich ovzdušie.

 

Ozón je veľmi silné oxidačné činidlo a pre živé organizmy, v závislosti od koncentrácie, je toxický. Je potrebné vedieť, že ozón sa používa nielen na čistenie vzduchu, ale aj na čistenie vody. Používa sa tiež na dezinfekciu a čistenie potravín. Pomáha dlhšie uchovávať jedlo, používa sa v stomatológii v boji proti rôznym baktériám, alebo sa dokonca používa na čistenie a dezinfekciu vody v bazénoch.

 

Ozonizácia miestnosti je efektívny a moderný spôsob dezinfekcie a najlepší spôsob, ako zničiť vírusy a baktérie. V súčasnosti si môžete kúpiť ozonátor aj pre použitie v domácnosti. Počas pandémie, keď sa okrem osobných ochranných prostriedkov odporúča do väčšej miery dbať na hygienu, vrátane dôkladného vyčistenia bytu, dekontamináciu odevov a iných vecí, je generátor ozónu jednoducho perfektný.

 

 

Vďaka početným štúdiám dnes vieme, že ozonácia zabíja takmer 90% baktérií a vírusov z prostredia. Koronavírus, podobne ako iné vírusy, nie je rezistentný na ozón. Ozonácia miestnosti dokázala, že znižuje riziko infekcie vírusmi, vrátane nového koronavírusu 2019-nCoV. Koronavírus pri nízkych teplotách môže zostať aktívny až 28 dní, pri izbových podmienkach zostáva infekčný až 9 hodín.

Ozón okrem toho nezanecháva za sebou toxické produkty rozkladu. Automaticky sa rozkladá na kyslík, čo ho robí ekologickým a priateľským k životnému prostrediu. Ozonácia priestoru je pre ľudský organizmus a zvieratá úplne bezpečným spôsobom. Táto liečba sa dlho používala dokonca aj v nemocniciach. Môže sa tiež použiť na čistenie vzduchu v miestnostiach, kde sa nachádzajú alergici.

 

Čistič vzduchu môže byť použitý v bytových domoch, ako aj v hoteloch, baroch, skladoch a školách.

Efektívnosť a prevádzka zariadenia

Čas ozonácie danej miestnosti závisí od intenzity znečistenia a jej veľkosti. Do celkového času ošetrenia je potrebné dodať 2 hodiny pre miestnosti, ktoré nie sú vetrané a 20 minút pre miestnosti intenzívne vetrané. Po ošetrení zápach ozónu stáva úplne neškodným. Je potrebné pamätať, že miestnosť po ozonácii je možné použiť až o 30 minút. Každé zariadenie má vlastný špecifický výkon pre produkciu dávky ozónu v danej časovej jednotke. Tento čas je veľmi dôležitý na to, aby sa vzniknuté častice mohli rozpadnúť. Najčastejšie sa takýto výkon zariadenia určuje v gramoch za hodinu. Je to mimoriadne dôležitý parameter, nakoľko ozón je zlúčenina, ktorá sa rozkladá automaticky.

Približný čas na dosiahnutie koncentrácie ozónu 15 mg/m3 (7 ppm) v miestnosti, keď ozonátor pracuje s kapacitou 15 g/h, je uvedený na obrázku nižšie:

Plánujeme tiež uviesť na trh ozonátor OTS-30 s dvojnásobnou kapacitou, t.j. až do maximálnej hodnoty 30 000 mg/h.

 

Ako používať zariadenie?

Generátor ozónu TECH Contorllers môže byť pohodlne ovládaný pomocou regulácie umiestnenej na prednej strane, ktorá je vybavená prehľadným displejom a štyrmi tlačidlami. Na displeji sa zobrazujú informácie o stave zariadenia. Keď je ozonátor v prevádzkovom režime, sú zobrazené stopky odpočítavajúce čas do konca práce. Keď je vypnutý, tzn. je v pokoji, na displeji sa tiež zobrazia príslušné informácie.

 

V časovom režime ozonátora je možné nastaviť časový rozsah od 1 minúty do 12 hodín.

 

Vždy je potrebné pamätať sa nastavenie optimálneho pracovného času pre danú povrchovú plochu. V užívateľskom režime zariadenia po zadaní parametrov, ako je dĺžka, šírka a výška miestnosti, regulátor automaticky vypočíta objem priestoru a nastaví časovú hodnotu, ktorá je potrebná na vykonanie úplnej ozonácie vzduchu.

Záruka a údržba

Aby ozonátor pracoval spoľahlivo a efektívne, musí sa pravidelne udržiavať a čistiť. Vďaka tomu môžeme výrazne predĺžiť jeho životnosť. Pred údržbou zariadenie odpojte od napájania. Potom je možné kryt a displej vyčistiť vlhkým materiálom. Na čistenie nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky.

 

Výrobca, TECH Controllers poskytuje záruku na zariadenie 4000 mth čistej prevádzky (1 mth = 1 h). Po uplynutí tejto doby je potrebné obrátiť sa na servisnú pomoc. Čas v pohotovostnom režime a všeobecná obsluha prístroja nie sú zahrnuté v čistom čase prevádzky. Ak zariadenie neprechádza servisnou kontrolou, užívateľ sa dobrovoľne vzdáva záruky.

Ozonátor – jeden zo spôsobov boja s mnohými znečisteniami ovzdušia

Ozonátor je odpoveďou na problémy, ktorým čelíme každý deň. Tvorba a rozptyl ozónu vo vzduchu pomáha odstraňovať huby, zárodky plesní, baktérie a vírusy z prostredia, čo znižuje riziko možných infekcií.
 
Viac informácií o ozonátore vzduchu, o tom, ako funguje a ako ho bezpečne používať, nájdete na adrese: http://tech-reg.sk/p/ots-15

Sadzba alebo Akcia

Svoj komentár

- povinné pole

Komentáre

Žiadne komentáre