Čo je to energeticky efektívny dom? Ukazovatele a požiadavky

Tipy   |   26.08.2024

Rozvíjajúci sa stavebný priemysel ponúka čoraz širšie spektrum možností hospodárneho a inteligentného hospodárenia s energiou. Nižšie účty a menšia uhlíková stopa sú dva hlavné dôvody, prečo sa čoraz viac ľudí rozhoduje postaviť si energeticky efektívny dom od základov alebo upraviť svoje bývanie podľa princípov ekologickej pasívnej výstavby. Čo znamená energeticky efektívna budova, aké sú výhody takéhoto riešenia a do akej miery ovplyvňuje prírodné prostredie?

Úsporný dom – je to možné?

Základným princípom fungovania moderných energeticky efektívnych domov je spotrebovať čo najmenej energie – ako na vykurovanie, osvetlenie, tak aj na tečúcu vodu. Táto stratégia je možná vďaka niekoľkým základným prvkom.

Energeticky úsporný dom – čo berieme do úvahy?

Energeticky úsporný dom – čo berieme do úvahy?

  • Vhodné usporiadanie miestností v budove
  • Použitie vhodných stavebných technológií
  • Čo najviac eliminovať tepelné straty
  • Využívanie alternatívnych zdrojov energie
  • Využívanie technológií umožňujúcich efektívne hospodárenie s energiou

Vytvorenie uzavretého systému a efektívne riadenie energie, ktorá v ňom cirkuluje, by preto malo byť cieľom tvorcov každého energeticky efektívneho domu bez ohľadu na štádium realizácie projektu (plánovanie, výstavba, dokončovanie, prevádzka a pod.).

Energeticky efektívny dom – formálne kritériá

Je energetická účinnosť merateľná? Samozrejme! Energeticky efektívne budovy sú vynálezom, ktorý je na trhu už niekoľko desaťročí, preto existujú aj kritériá na porovnanie energetickej hospodárnosti jednotlivých budov. Na jednom konci stupnice je tradičná rodinná obytná budova. Tam je potreba tepla približne 90–120 kWh/m² za rok. Na opačnom konci stojí pasívny dom s potrebou až 15 kWh/m² za rok. Na druhej strane, energeticky efektívna budova je niekde medzi nimi - tu sa potreba energie pohybuje v rozmedzí 30-70 kWh/m² za rok.

Energeticky úsporný dom – praktické riešenia

Cieľom energeticky efektívnej výstavby je poskytnúť členom domácnosti vysoký tepelný komfort pri znížení energetickej náročnosti budovy. Pri usporiadaní jednotlivých miestností v budove bude rozhodujúca ich funkcia: pre maximálne využitie prirodzeného tepla je najlepšie riadiť sa slnkom. Navyše, energeticky nenáročná budova by mala mať aj kompaktný tvar: najlepšie je vyhnúť sa balkónom, vikierom, arkierom či ohybom striech – vyhnete sa tak vzniku tepelných mostov v ohyboch a rohoch. Najlepšie je, ak sú poschodia čo najnižšie, ale v súlade s normami – nemusíte ohrievať zbytočný objem.

Energeticky úsporný dom – praktické riešenia

Orientácia miestností vzhľadom na prirodzené osvetlenie:

  • juh: obývačka, jedáleň, obývačka, pracovňa
  • sever: predsieň, chodby, vstup do domu, garáž
  • východ: spálňa, kuchyňa
  • západ: izby, kde trávite čas popoludní

Pokiaľ ide o energeticky úsporné materiály používané na výstavbu, najlepšie možnosti sú tie, ktoré umožňujú vytvorenie budovy, ktorá uchováva teplo získané počas dňa a uvoľňuje ho do interiéru po západe slnka alebo v zamračenom dni. Skvele poslúžia tehly, kameň, pórobetón, skeletové technológie ako aj špecializovanejšie prefabrikáty. Pokiaľ ide o zdroje energie v energeticky efektívnych budovách, najčastejšie sa volí fotovoltaika – panely absorbujúce energiu slnečného žiarenia, tepelné čerpadlá založené na cirkulácii tepla medzi priestormi s rôznymi teplotami a napokon rekuperátory, ktoré rekuperujú teplo z vetrania.

Inteligentný energetický manažment budov

Stavba energeticky úsporného domu je začiatkom dobrodružstva. V konečnom dôsledku je výzvou použiť čo najmenej energie pri dosahovaní tepelnej pohody. To zahŕňa aj efektívne hospodárenie s energiou – už v štádiu bývania. Tu prichádzajú vhod inteligentné systémy na riadenie vykurovania, osvetlenia a zariadení ako žalúzie a markízy. Aké sú ich výhody?

  • presné prispôsobenie spotreby energie potrebám členov domácnosti,
  • možnosť vzdialenej správy energie,
  • možnosť automatizácie prevádzky systému,
  • bezdrôtové pripojenie prvkov systému,
  • zníženie spotreby energie na nevyhnutné minimum.

Ponuka TECH Controllers zahŕňa riešenia, ktoré vám pomôžu efektívne riadiť energiu vo vašej domácnosti a užívať si nielen každodenný komfort, ale aj úspory a povedomie o znižovaní vašej uhlíkovej stopy. O akých riešeniach hovoríme?

Ovládanie kúrenia

Náš inteligentný systém riadenia vykurovania pracuje s podlahovým aj radiátorovým vykurovaním a umožňuje vám oddeliť jednotlivé vykurovacie zóny. To vám umožní prispôsobiť tepelný komfort vášmu cirkadiánnemu rytmu a umožní vám platiť len za energiu, ktorú skutočne spotrebujete. Okrem toho môžete systém ovládať na diaľku z mobilnej aplikácie a priebežne sledovať jeho výkon.

Ovládanie osvetlenia

Energetická efektívnosť v domácnosti znamená aj efektívne hospodárenie s energiou potrebnou na osvetlenie interiéru. Náš inteligentný systém riadenia osvetlenia tu bude perfektný – intuitívne ovládanie a možnosť plnej automatizácie vám umožní zlepšiť ovládanie svetla a v dôsledku toho znížiť energetický výdaj.

Systém Sinum

Ak hľadáte komplexnejšie riešenia, pozrite si možnosti systému inteligentnej domácnosti Sinum. Pomocou neho môžete na diaľku ovládať všetky funkcie vášho domova (zónové vykurovanie, osvetlenie, rolety a markízy atď.), pridávať ďalšie zariadenia, sledovať spotrebu energie, získavať štatistiky, spúšťať scény a priebežne kontrolovať prístup k nim, ako aj integrovať systém s invertormi, skladovaním energie, meračmi energie, tepelnými čerpadlami a plne uvedomelým energetickým manažmentom (Home Energy Management System). Sinum je rozsiahly nástroj, ktorý vám umožní zvýšiť energetickú efektívnosť vášho domu a bytu v niekoľkých krokoch.

Energeticky úsporný dom so systémom Sinum

Energeticky úsporný dom so systémom Sinum

  • Ovládanie kúrenia
  • Ovládanie osvetlenia
  • Ovládanie roliet, markíz a brán
  • Bezpečnosť domova
  • Systém energetického manažmentu
  • Integrácia zariadení a zdrojov energie
  • Monitorovanie spotreby energie
  • Spúšťanie scén a priebežná kontrola prístupu
  • Systémová integrácia s invertormi, zásobníkmi energie, meračmi energie a tepelnými čerpadlami
  • Energetický manažment HEMS.

Ako funguje systém riadenia energie Sinum?

Náš originálny systém Sinum je dokonalým príkladom inteligentného systému na monitorovanie a riadenie toku energie v domácnosti. Môže byť integrovaný s fotovoltaickými invertormi, zásobníkom energie, tepelnými čerpadlami, rekuperáciou alebo vykurovaním. HEMS (Home Energy Management System) má za cieľ optimalizovať spotrebu energie a dosiahnuť najvyššiu možnú úroveň energetickej účinnosti. Praktické príklady použitia? Ovládanie ohrevu zásobníka vody pri nadmernej produkcii energie z fotovoltaických panelov, riadenie nabíjania batérie, blokovanie energeticky náročných zariadení, keď nedochádza k výrobe energie zo slnka, využívanie prebytočnej energie na nabíjanie auta a mnohé iné..

Energeticky úsporný dom – oplatí sa to?

Trend šetrenia energie je, samozrejme, poháňaný rastúcimi cenami energií a snahou znižovať náklady za ne. Dôležité sú tu však aj ekologické hľadiská: nižšia spotreba energie znamená nielen úsporu, ale aj nižší negatívny dopad na životné prostredie. Investície do energeticky úsporných stavebných materiálov, využívania prírodného tepla a ekologických zdrojov energie alebo všeobecne znižovanie spotreby elektrickej energie sú dôležitým príspevkom k zlepšovaniu životného prostredia, z čoho profitujeme všetci. Ak máte v úmysle postaviť si energeticky úsporný dom alebo upraviť svoj súčasný dom podľa princípov šetrenia energií, určite do svojho plánu zahrňte aj fázu jeho užívania – energeticky úsporného. Vyberte si moderné riešenia a naše skúsenosti v tejto oblasti. V prípade akýchkoľvek otázok sme Vám k dispozícii.

Sugerowane produkty

EH-01
Centrálna jednotka Sinum EH-01
EH-01
LE-3x230mb
LE-3x230mb 3-fázový obojsmerný merač elektrickej energie s certifikátom MID
LE-3x230mb

Sadzba alebo Akcia

Svoj komentár

- povinné pole

Komentáre

Žiadne komentáre